Juks-Kapel "De Tetterkeerlkes"

Een naam die inmiddels ruimschoots bekendheid geniet en wereld beroemd is in Twente, Brabant en in het Ahr-dal. Een naam die hoofdzakelijk staat voor Carnaval-, Schlager- en Schunkel-muziek.

Waar in een eerder stadium het bestuur van de toenmalige Carnavals-vereniging "De Elfde" op zoek was naar een Hof-Kapel en het idee tot het vormen van een eigen kapel al een beetje begon te gloren, maar toch nog even in de kast werd gezet.
Na verloop van tijd "staat" er toch een groepje leden op die dan min of meer volgend het idee en in de geest van het bestuur, een kapel gingen formeren.

We spreken dan over begin jaren 80.

Een man of 10 maken zich op om een kapel te vormen. Echter, nog geen instrumenten, geen idee wie welk instrument zal gaan bespelen en geen naam. Maar wel veel enthousiasme en gelegenheid tot oefenen. Enkele leden maken al een beetje muziek. Één ervan speelt in een Big-Band, kent muziek, kan muziek lezen en zodoende ook de anderen instrueren. Zo gaan de eerste maanden voorbij. In een later stadium zijn er enkele mensen die professionele leraren gaan benaderen en les gaan nemen. Anderen leren het door het te doen.

Het gaat er niet om een hoogstaand stuk muziek weg te geven, maar meer nog om de lol in de muziek, de vriendschap en gezelligheid. Beiden hebben zich in de loop der jaren meer en meer ontwikkeld. Waar in beginsel iedereen het wel goed vond als het maar een beetje klonk en het publiek niet met vingers in de oren weg liep, worden NU voor alle instrumenten meerdere partijen ingestudeerd. En het klinkt regelmatig GOED tot zéér GOED!!

In de loop van de tijd (we spreken nu over een gevierd 25 jarig jubileum begin 2007) hebben we een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Waar het eens ging over 3 jaren om een nummer in te studeren, kunnen we er nu zeker 3 in één seizoen, instuderen. En in allerlei genre's. Van golden oldie's tot top 40 nummers en de nieuwste duitse schlagers en van drink-liederen tot Sint en Kerst-liedjes.

Optredens gaan van Carnaval bij De Losser-Hof tot optreden tijdens het Prinsen-Gala in Munster en van St. Nicolaas inhalen tot de optocht van de Wijn-Koningin in Altenahr. Hier hebben ook al eens, midden in de nacht, van de camping afgemoeten vanwege hoog water. De camping stond 's-Morgens voor 3/4e onder water. Hadden we mooi natte voeten gehad als de campingbaas ons niet op tijd gewekt had.

___________________________________________________________________________

Zijn er nog mensen die gevoel hebben voor muziek, die een instrument willen bespelen en willen musiceren met een enthousiaste groep mensen en proberen de omgeving tijdens plaatselijke en verenigings activiteiten muzikaal te onderhouden?

Je hoeft geen TOP-muzikant te zijn maar het zou natuurlijk wel makkelijk zijn als je al een partijtje mee kunt blazen. Is daarnaast ook gezelligheid een van je favoriete termen en wil eens een repetitie bezoeken en meemaken? Dat kan! Neem contact op met het secretariaat via info@tetterkeerlkes.nl en omschrijf waarom je dat wilt, welk instrument je kunt spelen of welk instrument je zou willen gaan spelen.

Binnen de kapel bestaat behoefte aan een sousafonist (wij hebben zelf een sousafoon). Graag zouden we zien dat ook saxofonisten en klarinettisten ons groep willen completeren. Speel je schuiftrombone en/of trompet? Ook dan zouden we een plek voor je kunnen hebben.

De Tetterkeerlkes maken zich sterk voor herkenbare en actuele muziek. Zoals jaarlijks vroegtijdig proberen de melodie van Het Lied van de nieuwe Prins-Carnaval te achterhalen en in te studeren.